inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

54 Vezot HaBrachah – "Detta är den välsignelse"

Publicerad 2021-09-23 21:51:30 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

54 Vezot HaBrachah – "Detta är den välsignelse"
5 Mos 33:1– 34:12
 
Nu har vi kommit fram till det sista inlägget av våra veckotexter – Torahns paracha – men det är inte slutet! Man säger att Torahns resa aldrig tar slut, för den förnyar sig själv varje år. Rabbinerna säger: "Börja om och börja om igen, den är ny varje gång."
Vi avslutar nu även den femte Moseboken. En bok som uppenbarar Guds trofasthet och kärlek samtidigt som det är den stora repetitionen av Guds tilltal som Mose gått igenom med folket. 
Femte Moseboken är också en mycket viktig bok i det nya förbundet. Här finner vi att över 80 citat har hämtats till Nya Testamentet. 
 
När man nu har läst igenom alla böckerna så börjar man om från första Mosebok igen, och det samma dag. Allt hör samman! Nu har man firat succot i sju dagar och den åttonde dagen är också en sabbat och nu kommer firandet av Torahn. En glädjefest när man dansar omkring med Torahrullarna och gläds över Guds Ord. 
Vi har fått följa denna gudsman Mose under 120 år, en unik man som fick möta Gud ansikte mot ansikte. Han fick ta emot undervisning till folket och förutsägelser om framtiden till bland annat de olika stammarna. Några skulle växa sig starka materiellt eller militärt, medans andra skulle med tiden spridas omkring. 
Stammarnas välsignelser är poetiska stycken som inte alltid är lätt att förstå. Kring dessa välsignelser som Mose uttalar över Israel, så finns Yeshuruns psalm (5 Mos 33: 2 – 5, 26 – 29) där Yeshurun är Israels poetiska namn som beskriver dess fulländade betydelse. Ett namn som kommer från grundordet yashar som innebär att vara hederlig. 
Nu har Mose fullbordat sitt uppdrag, och det blir nu dags för Josua att ta över. Mose får blicka ut över landet som Gud lovat med ed att ge till Abraham, Isak och Jakob och han dör i Moabs land. Gud själv begraver honom "och ingen har fått veta var hans grav finns". Etthundratjugo år gammal, och hans ögon var inte skumma och hans livskraft inte försvunnen ...
 
I Mose unika ställning som Herrens tjänare, profet och gudsman kan vi se paralleller till Jesu liv och tjänst. Efter fyrtio dagar för Mose på Sinai berg och fyrtio dagar för Jesus i öknen började de undervisa folket. 
 
Mose var betrodd som tjänare i hela Guds hus
för att vittna om det som senare skulle förkunnas. 
Men Kristus är betrodd som Son att råda över Guds hus,
och hans hus är vi, när vi håller fast vid vår frimodighet
och vårt hopp som vi berömmer oss av.
Hebr 3: 5 – 6
 
En generation efter lärjungarnas död kallade man fortfarande Jesus för Torahn, ett uttryck som starkt sammanknippade Jesus med att vara det levande Ordet. 
 
Och Ordet blev kött och bodde bland oss ...
Joh 1:14
 
Men var hör vi hemma i allt detta?
Israel är alltid unikt i sitt slag och är det folk som är förvaltare av Ordet. Leviterna förvaltade Torahn inför sitt eget folk under det gamla förbundet. I vår tid kan vi se att Israel har en säregenhet i uppdraget inför nationerna. Vi får stå inympade och får bli tillsammans med dem en del av Guds folk. De är i sin nationalitet judar – och vi andra icke judar. 
 
Vilket företräde har då judarna ...?
Ett stort företräde på alla sätt.
Först och främst att Guds ord har anförtrotts åt dem.
Rom 3: 1–2
 
Vi avslutar med en liknelse som visar på Torahns betydelse mitt i våra liv och i vår vardag.
 
"En kung anställde två arbetare som skulle fylla igen ett gruvhål. Den första såg ned i det och sade: `Jag kan aldrig fylla det här hålet!´ Och så gick han sin väg. Den andre sade: `Det spelar ingen roll om jag kan eller inte kan avsluta detta arbete. Jag får glädjas över att jag fått ett arbete!´Så säger Herren: `Torahn är oändligt vid och djup, med det är inte ert bekymmer. Ni har dagsverken, ni är anställda av mig. Utför era dagliga uppgifter!´"  (The Midrash Says, Devarim)
Dags att fira Simchat Torah – Torahns glädje – där Messias är Torahns mål och som leder oss till Messias.
 
Så ... vi fortsätter att läsa!
 
"Var stark! Var stark! Och må vi bli stärkta!"  
 
Så var det då dags att börja om från början:
1 Beresheet – "I begynnelsen"
1 Mos 1:1– 6:8
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora 
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela