inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Denna månad ...

Publicerad 2022-04-11 22:00:00 i B2, Högtider, Profetisk tid,

Det har varit första april och kanske har du blivit lurad? Det är en gammal sed från 1600-talet som har en oklar bakgrund, och alla har vi väl hört talas om skämtet från 1962, när man påstod att en nylonstrumpa på TV-skärmen kunde ge oss färgTV. Och visst blev många lurade!
Samtidigt börjar nu media dra sig för att skicka ut lite bus, eller så väljer man att vara övertydlig i slutet av texten, för det är annars många osanningar eller halvlögner som florerar – och vi talar om fake news och källkritik. 
Men ibland dyker det upp märkliga saker som inte alls har en gnutta humor i sig, och då på årets alla andra dagar också. Analyserar man det hela kan man se skymten av både fusk och genvägar. För att inte tala om manipulation och utmanövrering – och det läggs en dimridå av okända motiv, och man undrar varför.
Det blir svårt att se att våren är påväg, och maten man äter blir bara något att fylla magen med. Sömnen sviktar och det förs en dialog i hjärnan med olika argument och frågor. 
– Har du varit där?
– Jo, jag trodde väl det!
Man vill bara krypa ut ur puppan som är som en fångtröja och flyga iväg, se något annat, och slippa  lyssna på kråksången i huvudet. 

I år så börjar den judiska månaden Nisan på kvällen den första april - men några skämt är det inte tal om här. Det är fullt allvar!
Allt börjar med att Gud sätter upp sin kalender. 
 
Denna månad ska vara den främsta hos er.
Den skall vara den första av årets månader.
2 Mos 12:2
 
Nu kommer en lång instruktion om vad som gäller de närmaste dagarna. Israel som lever i fångenskap i Egypten får nu veta att ytterligare en av Egyptens gudar ska domfällas – men alla måste veta hur man ska försvara och beskydda sig, genom att bestryka dörrposterna med blodet från ett felfritt lamm. Det kommer att gå en dödsängel genom landet, men lammets blod är garantin om ett beskydd. Men instruktioner om färdkost och gudstjänst finns också med i Herrens beskrivning av vad som kommer att inträffa och vad de ska göra de närmaste dagarna. 
Det är en plan som har förmedlats över den sista sammandrabbningen, och om hur Guds seger och Israels befrielse kommer att manifesteras. Det gäller att följa planen för att överleva och komma ut i frihet. 
Nu kommer ett år av många instruktioner, mycket förberedelser och arbete, för nu är det dags igen.
Det är återigen första dagen i månaden Nisan. 
 
Herren sade till Mose:
På första dagen i den första månaden
skall du resa uppenbarelsetältets tabernakel.
2 Mos 40:1-2
 
Det handlar om att förutsättningarna måste vara på plats för att Guds närvaro ska manifesteras. Det har varit ett år av instruktioner för att ta in kunskap och förståelse om hur allt ska göras. Det handlar om hur man ska bygga och utforma tabernaklet, vilka offer som gäller för vad, material, prästkläder och mycket mera. Gud krävde en noggrannhet och tydlighet i arbetet, för att hans härlighet och närvaro skulle bli synligt bland folket. 
 
Med åren blir det lite si och så med allt detta. Det blir tider av avfall, men även tider av reformation – precis som i vår tid. Nu kommer vi sjuhundra år framåt i tiden och templets närvaro har funnits bland folket i drygt tvåhundra år – och mycket har hänt! 
 
De stängde också igen dörrarna till förhuset och släckte lamporna,
och de tände ingen rökelse och offrade inga brännoffer
i helgedomen åt Israels Gud. 
2 Krön 29:7
 
År av avfall ledde till att templet blivit nedstängt, men Hiskia – som blev kung i Juda och var då tjugofem år gammal – drog igång en renings- och helgelseprocess. Man renade Herrens hus och alla dess tillbehör på sexton dagar. Och allt började den första Nisan!
Det ser ut att vara en viktig månad där mycket viktiga slag har inträffat.
 
OCH – så har vi hela berättelsen om förberedelserna inför Pesach som i vår kristna kontext handlar om när Jesus rider in i Jerusalem på en åsneföle, rensar templet, äter sista måltiden med lärjungarna, blir korsfäst och uppstår. Första hälften av  månaden Nisans dagar ...
 
Det har varit mycket svek, fusk, genvägar och utmanövreringar som präglat dessa dagar, och det känns som om parallellerna återupprepas. Dimridåer som läggs ut för att förvilla och förleda ...
 
Vad det handlar om är att följa Herrens plan, bygga utifrån instruktionerna så förutsättningarna för Guds närvaro är på plats, och har "dörrarna blivit stängda och lamporna släckta" behöver vi höra Hiskias ord  efter att han hade öppnat och reparerat dörrarna till templet:
 
Hör på mig, ni leviter:
Helga nu er själva och helga Herrens,
era fäders Guds, hus
och för bort oenheten från helgedomen.
2 Krön 29:5
 
 Så finns hela historien om drottning Ester och bedrägeriet och förföljelsen mot det judiska folket som man kastade lott om – också under dessa påskdagar i månaden Nisan ...
Det gäller att vara på sin vakt, för både det ena och det andra kan tydligen inträffa ...
 
/Eleonora 💕
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela