inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Det sofistikerade bedrägeriet

Publicerad 2022-04-30 17:25:51 i B2, Högtider,

– Vilken är din favoritvers i bibeln?
Jag blev lite ställd när jag fick frågan och fick en känsla av att jag missat något. Jag letar i mina tankar och känner ju att Jeremia 29:11 är en vers som etsat sig fast i mig, men ändå inte riktigt ...
 
De sista åren har jag haft en längtan och ett driv inom mig att se de stora penseldragen för att försöka förstå hur ett och annat hänger ihop. Dåtid, nutid och framtid – allt i en många gånger svårtolkad sammanvävning – och jag förundras över att det alltid finns något nytt att upptäcka. 
Parallellerna finns där hela tiden i det fysiska och i det andliga, men även Israel och fiender – och församlingen och det vi kallar "världen". 
Men under tidens mylla ligger även något annat fördolt. När den judiska månkalendern ändrades till solkalendern av Konstantin på 300-talet, gick mycket förlorat. Datum, månader, högtider sammanblandades och man tappade den kompass som varit urkyrkans förståelse av tider och stunder. 
Det civila året börjar på hösten, men det religiösa året börjar på våren i månaden Nisan som vanligtvis börjar en bit in i april månad. Varje ny månad börjar med den lilla månskäran som precis gör sig synlig.  Nisan är alltså den månad man firar sin påsk, pesach, men även det osyrade brödets högtid – och man räknar de 49 omerdagarna fram till pingst, Shavuot. Beskyddet från dödsängeln när Gud slog allt förstfött med en dom över Egyptens gudar, och sedan det hastiga uttråget ur Egypten är då focus. 
 
 
Går vi några hundra år framåt i tiden möter vi det judiska folket som kommit i fångenskap i Babylon. En dramatisk historia utspelar sig där en judisk man vid namn Mordokaj, vägrar att böja sig för Haman – en av landets främsta furstar. I sitt hat och sin ilska befallde Haman att det judiska folket skulle utrotas, och den trettonde Nisan skickas en skrivelse ut efter en lottkastning, att elva månader senare är det fritt fram att döda alla judar. Mordokaj är fosterfar åt en ung kvinna som på märkliga vägar blivit landets drottning och hon inser faran i hela situationen och utropar en fasta i tre dagar blande det judiska folket och sina tjänarinnor. Skrivelsen har gått ut den trettonde Nisan och nu går allt snabbt. Troligtvis börjar denna tredagars fasta den fjortonde Nisan. 
Så kommer vi fram till Jesu tid, och återigen trettonde Nisan. Jesus har sin sista måltid med sina lärjungar och sent på kvällen blir han bedragen av Judas med en kyss. 
 
Så är vi framme vid vår tid och historien upprepar sig – trettonde Nisan, skärtorsdag – som den kallas i vår tid.  Bedrägeriet som är så sofitikerat och kamoflerat att det är nästan svårt att avslöja det. Bedrägeriet som går i "kärlekens tecken".
Problemet är bara att i sann kärlek måste det finnas en äkta sanning. 
 
Bedrägeriet mot det judiska folket.
Bedrägeriet mot Jesus.
Bedrägeriet mot troende i landet.
Trettonde Nissan – året när det sammanfaller med skärtorsdagen.
 
Jo, det går att läsa mellan raderna ...
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela