inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Sanning och närmevärden

Publicerad 2023-03-14 21:14:00 i Lärarjobbet, Morgon och kväll med min Bibel, Ordspråksboken,

 
En gång om året ... den fjortonde mars, pi-dagen.
Sedan har vi födelsedag, kanelbullens dag, julafton eller kanske internationella kvinnodagen – ja, det finns mycket att minnas eller fira.
Det går i cirklar precis som jorden rör sig runt solen på ett år. Och cirklar har en omkrets - som har ett samband som heter pi. Omkretsen dividerat med diametern ger oss det exakta svaret pi – än hur liten eller stor cirkeln är!
Kanske du minns matematiklektionerna från högstadiet när det dök upp ett märkligt tecken som var ett exkt tal - men ändå inte, för det har ju oändligt många decimaler.
3.14159265359 ...
Här i Uppsala tränade en tjej, på en gymnasieskola, in 520 decimaler till denna dag, men världsrekordet att minnas ligger på över 70 000 decimaler. 
En tredjedel är ett exakt tal, men ska man skriva det i decimalform är det oändligt många siffror. 0.3333333333 ...
Så har vi talet pi som är en konstant - ett exakt tal – men ska det skrivas i decimalform så blir det också oändligt antal decimaler, men utan ett mönster som upprepas.
 
Visst kan det kännas förvirrande. Det finns något exakt över både en tredjedel och pi, men samtidigt något som i decimalform bara blir ett närmevärde i det oändliga. 
 
Pi är tecknet som har ett fast givet förhållande mellan omkrets och diameter, men när man försöker förklara det med siffror blir det bara ett närmevärde, något som är ungefär 3,14.
 
Guds Ord är som pi.
Guds Ord är exakt och har ett givet förhållande till det eviga utan början eller slut – precis som cirkeln och Guds Ord åtskiljer det som är själiskt från det som är andligt – precis som diametern i cirkeln gör – och skiljer då på exakt lika områden.
 
Men ... så vill vi försöka hitta närmevärden till allt detta. Något som är - men ändå inte är ...
Vi lever i en tid där vi hör uttryck som "känns det rätt så är det rätt – för dig", där egna upplevelser och känslor får diktera sanningen. Men ena dagen känns det si och andra dagen känns det så, då är det inte lätt att veta vad som är rätt och fel. Men förstås, då finns det de som kämpar i egen kraft att lära sig så många "decimaler" som möjligt för att försöka närma sig sanningen.
Tyvärr - det är ändå bara ett närmevärde!
 
Vår egen tolkning förändras utifrån dagsformen och händelser som stör vår tillvaro. Då kan man undra om det finns något som är större än våra egna hopsnickrade teologier eller tips från livsstilscoacher? 
Det är detta som är hemligheten med det exakta. Att låta Ordet vara det det är från evighet till evighet, och låta Guds Ande åtskilja det själiska från det andliga. 
Nu landar vi, och vi behöver inga närmevärden!
 
Ta vara på mitt tal, vänd ditt öra till mina ord. 
Lår dem inte vika från dina ögon,
bevara dem i ditt hjärtas djup.
Ords 4:20-21
Och vare sig du viker av åt höger eller vänster,
så skall dina öron höra detta ord bakom dig:
"Här är vägen, gå på den."
Jes 20:21
 
Lite kvällsfunderingar från en mattefröken ...
/Eleonora
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds. 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2023-03-15 11:14:30

Hej, Gud är vårt rättesnöre, amen till Guds heliga ord❤️✝️

Svar: Yes! 🙌
Eleonora Lahti

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela