inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

Sedermåltid och nattvardsfirande

Publicerad 2015-04-03 23:39:00 i B2, Högtider, Israel - ett hem, Morgon och kväll med min Bibel,

Ikväll, långfredagen, har det varit "fullt tryck!" 😃
Hillsong har som tradition att ha en lovsångs och nattvardsgudstjänst på långfredagen. I år var den på Cirkus på Djurgården och lokalen var helt fylld. 🎶
Min svärmor som är 87 år var med oss. Kanske var hon äldst i kväll. Hon såg verkligen ut att trivas, men lite snurrig kanske hon kände sig efter hög volym - men inget hon klagade över.😉
När jag var barn skulle man alltid ha på sig svarta kläder, och inte fick man vara ute och leka eller cykla. Tiderna förändras kanske till det yttre - men budskapet är starkt och levande denna dag! 🙏
 
Evangeliet presenterades på ett enkelt och levande sätt - och många gensvarade till det. Fenomenet "Hillsong" är verkligen intressant. Man annonserar nästan inte alls. Facebook och Instagram är de aktiva på, och att få med folk på möten och samlingar - ja det är genom att bjuda med vänner och bekanta. 
Andreas Nilsen hade en härlig predikan, och sedan var det nattvard. Trots att det var så mycket folk gick nattvarden ändå relativt snabbt.
Och så en härlig avslytning där även en rappare dök upp...🎶
Runtom i världen har också judarna ikväll tagit sin "nattvard" i deras sedermåltid. I år ligger deras påsk någon dag efter vår, och i fjol låg den några dagar före. Allt enligt deras månkalender.
 
Deras måltid är fylld av symbolik.
Det finns fantastiskt mycket att lära utifrån den, även om deras högtid handlar om uttåget ur Egypten. I vår tids färgning av ersättningsteologi, tappar vi bort så mycket av vår egen historia som finns invävd i detta.
Hårdkokt ägg är festoffret som bars fram i templet. Köttbenet är påskalammet, bittra örter påminner om den bitterhet israelerna kände som slavar, persilja i saltvatten om deras tårar, murbruket finns symboliserat o.s.v.
Och så har vi matzabrödet, det osyrade brödet. Det ska vara hålat och ha ränder...
En bit ska gömmas undan under måltiden...
Ser du symboliken?
 
Hela sedermåltiden handlar om att berätta, minnas och överföra traditionen till nästa generation. För deras del handlar det alltså om uttåget ur Egypten och vägen ut ur slaveriet.
📖 🙏 📖 
Den kristna kopplingen till högtiden kommer genom att Jesus på kvällen åt den sista måltiden -sedermåltiden- med lärljungarna och instiftade då nattvarden.
 
 
 📖 🍪🙏 🍪📖
Han tog ett bröd och sa:
"Detta är min kropp som ska offras för er.
Fira denna måltid till minne av mitt lidande och min död."
Han tog bägaren med vinet och sa:
"Denna bägare är det nya förbundet mellan Gud och människa
- ett förbund som ingås genom att mitt blod offras för er."
Luk 22: 19-20
🍷 ❤️🍷
 
 
Han tog en bägare..v.17 🍷
Han tog ett bröd... v.19 🍪
Han tog en bägare... v.20 🍷
Det var många bägare inblandade i denna måltid...
 
🍷🍷🍷🍷 
 
I sedermåltiden är det fyra bägare. Helgelsens bägare, lidandets-, försoningens-, och tacksägelsens bägare. 
Vår nattvard som vi firar i våra kristna sammanhang, är som en "minisedermåltid", och då är vi framme vid den tredje bägaren.
Försoningens bägare.
 
 🍷❤️🍷
Det var våra sjukdomar han bar,
våra smärtor tog han på sig,
medan vi höll honom för att vara hemsökt ,
slagen av Gud och pinad.
Han var genomborrad för våra överträdelsers skull,
slagen för våra missgärningars skull.
Straffet var lagt på honom
för att vi skulle få frid,
och genom hans sår är vi helade.
Jes. 53:4-5
 🙏
 
Israels barn hade offerlammets blod på sina dörrposter för att dödsängel skulle passera...
 
Se Guds lamm som tar bort världens synd... Joh. 1:29
 
/Eleonora💞
 
Du är välkommen att följa mig, Eleonora Lahti, via FB som "följare" eller Bloglovin. Jag har även FB - sida, "In my living room" som du kan gå in och gilla. Dela länken vidare får du gärna göra... 😊

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela