inmylivingroom.se

Här delar jag händelser och tankar i mitt liv som sångerska, högstadielärare, mamma och medmänniska. In my livingroom blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro.Follow me in any language you want. Click on the English flag below.

Follow me in any language

9. Vajeshev - "Han bosatte sig"

Publicerad 2020-12-11 21:27:12 i Torahns parasha (veckoavsnitt),

9. Vajeshev - "Han bosatte sig" 
1 Mos 37:1 - 40:23
 
Vilken dramatik i dessa kapitel! Alla inblandade verkar göra som man själv vill, och man handlar impulsivt utan konsekvenstänkande eller rättspatos. 
Ur allt detta ska vägen och förberedelsen för Guds frälsningsplan och Messias framträda!
 
Rivalitet är det gott om i släkten. Isak och Ismael, Jakob och Esau, Lea och Rakel.  Och inte blir det bättre i syskonskaran när Josef blir favoriserad av sin far Jakob, och få en mantel som är i klass med vad kungligheter får ha på sig. Ganska taktlöst av Jakob ...
Så händer sammanbrottet bland bröderna när man säljer Josef till Egypten - familjens söner som skall bli Israels olika stammar - och man tvingas nu att leva med sin lögn tillsammans med deras helt ovetande far, som sörjer och är otröstlig år efter år. Han som i sin ungdom lurat både sin far och sin bror genom att slakta en killing,  blir nu bedragen och lurad av sina egna söner genom en bocks blod på Josefs mantel. 
Parallellerna är slående. (Du har väl läst berättelsen för att helt fullt förstå ... )
 
Och han kände igen livklädnaden och sa:
"Det är min sons livklädnad.
Ett vilddjur har ätit upp honom.
Josef är säkert hjälriven."
Och Jakob slet sönder sina kläder,
svepte säcktyg om sina höfter
och sörjde sin son under en lång tid.
1 Mos 37:33-34
 
Om vi går tillbaka något i berättelsen så möter vi Josef som sjuttonåring. En ganska självupptagen, omogen ung man som blivit bortskämd av sin far. Hans tal och uppträdande visar på både översittarfasoner och högfärd. Och inte blir det bättre när han frispråkigt berättar den ena drömmen efter den andra!
Men kanske är det ändå här allt börjar. Vägen till att bli en vis och tillitsfull man, som kommer att bli bibelns främsta förebild på Messias. 
 
Så har vi hans halvbror Juda som verkligen ställer till det för sig. Hans fru har just dött och två av hans tre söner likaså. Enligt deras tradition skulle hans son nu gifta sig med sina avlidna bröders fru, Tamar. Men av fruktan höll Juda tillbaka äktenskapet, han var nu rädd att hans tredje son också skulle dö, för Tamar ville få ut sin rätt. 
Så går han rakt i fällan, där Tamar sitter utklädd till en prostituerad sköka. När hela berättelsen utspelar sig talar Juda om tempelskökan, och här ser och förstår vi att han anammat kananeernas traditioner och är inte längre så nogräknad. 
Nu blir Juda far till tvillingar. Och stamträdet till Messias går vidare till nästa generation.
Abraham, Isak, Jakob, Juda - och sedan Peres. Tvillingen som trängde sig före sin bror Sera.
Kanske inte den allra finaste släkttavlan ...
 
Men Josef då - han som är vår verkliga förebild till Messias - hur kunde han utveckla den karaktär och visdom mitt i all orättvisa han utsattes för? Ett lidande mitt i omständigheter som aldrig verkade vilja ta slut. 
 
Kunde hans drömmar, som han hade som sjuttonåring, ge honom den drivkraft och uthållighet han behövde samtidigt som hans karaktär utvecklades?
 
I den hebreiska texten återkommer ordet hineh, "se" ett flertal gånger när Josef berättar om sina drömmar. Det finns en storslagenhet över dessa drömmar som får en profetisk dimension och bärkraft. Ett tilltal som ger, om än i början mycket diffust, en bild av uppdraget i livet.  
Och det var inte bara en, utan två drömmar som han fick, för att drömmarnas betydelse och uttydning skulle bli tydliga. Det verkar även som om han ser in i en messiansk tidsålder, eftersom hans döda mor finns med i hans andra drömsymbolik. 
 
Josefs första dröm handlade om kärvar, det som bl.a. skulle kunna symbolisera mat och försörjning. Ett uppdrag i framtiden där han skulle komma att stå i centrum. Den andra drömmen är mera av en universell karaktär, med stjärnor, sol och måne, med en oändlig och tidlös dimension där han som förebild till Messias får hela skapelsens hyllning.
 
I alla märkliga situationer som Josef hamnade i, verkar han inte fråga varför. Hela tiden ville han göra sitt bästa och alla bakslag gjordes till framgång. 
Han verkar nästan haft ett eget ordspråk som han levde utifrån, där han såg hur omständigheter kan bli stora problem, men det som räknas är hur man hanterar dem. 
 
Det var till Egypten han kom efter det att bröderna sålt honom till förbipasserande köpmän. På märkliga vägar kom hans arbete att bli i Faraos palats, där han med tiden fick en högt ansedd position som plötsligt blev fullständigt krossad av bedrägeri.
Att bli utsatt för förtal och lögner fick ändå inte honom att släppa sina ideal. Makt och position var inte det viktigaste utan det som gällde var att stå till Guds förfogande. 
 
Efter ett par år i fängelset kommer tillfället som han inte sökt eller strävat efter. Han har bara gjort sina dagliga plikter dag efter dag i fängelset, där han suttit fängslad helt utan rättegång och utan skuld. Två av hans medfångar, överhovmästaren och bagaren,  får samma natt drömmar som gör dem upprörda. Det är inga vanliga drömmar, utan det är något annorlunda med dessa, och det kräver sin uttydning. 
 
Josefs omedelbara respons på detta är:
 
"Att ge uttydningen är Guds sak.
Berätta drömmen för mig."
1 Mos 40:8
Nu handlar det inte om att han själv är i centrum. Han har sett hur Gud är den som visar drömmars uttydning, fastän han själv sitter i fängelse utan att hans egna drömmar ännu gått i uppfyllelse.  Det finns en gudsrelation som utvecklats med åren - men ännu är det inte dags ...
 
Men överhovmästaren kom inte ihåg Josef
utan glömde honom.
1 Mos 40:23
 
Så tragiskt att bli bortglömd av den man hjälpt - och åren går ...
 
 
Man kan undra om Jakob där hemma i sin sorg, fortfarande tänkte på de drömmar Josef hade berättat. Hade Jakob ändå inte släppt taget och låtit sig fångas av synen av den nersölade manteln i blod? Han hade ju tillrättavisat Josef och ifrågasatt hans dröm. 

När han berättade detta för sin far och sina bröder, 
tillrättavisade hans far honom och sade:
"Vad är det för dröm du har haft? 
Skulle jag och din mor och dina bröder 
komma och buga oss ner till jorden för dig?"
Bröderna blev avundsjuka på honom, 
men hans far lade det på minnet.
1 Mos 37:10-11
 
Att ifrågasätta och släppa taget om det "vi lagt på minnet" (som Jakob gjorde) kan ibland, precis som för honom, föra oss ner i missmod och depression. 
 
Precis som Josef kan vi uppleva hur omständigheter ställer till stora problem och utmaningar.
Vad gör vi då? Frågar vi varför, om och om igen, eller låter vi Ordet vara det som ska få uppenbara mer och mer för oss om Guds plan och omsorg?
 
Josef höll fast vid drömmen och antagligen hade han sett i sitt eget fall "att ge uttydningen är Guds sak", något som han under årens lopp hade fått uppenbarat för sig angående framtiden. Nu skulle han bara förbereda sig på många märkliga sätt och på olika platser ...
Det fördolda skulle bli uppenbarat, och med gott omdöme skulle han vara med och leda utvecklingen åt rätt håll. 
 
 
Här slutar denna veckas text, men det kan vara värt att uppmärksamma att det är främst genom sitt skrivna ord som Gud talar till oss i vår tid. 
 
Ty av mycket arbete kommer drömmar
och av många ord dåraktigt tal.
Ty där drömmarna är många
följer mycket fåfänglighet
och många ord.
Men frukta du Gud!
Pred. 5: 2,6
 
 
 
Men förstås detta finns också: 
 
Och det skall ske i de sista dagarna, säger Gud:
Jag skall utgjuta av min ande över allt kött.
Era söner och era döttrar skall profetera, 
era unga män skall se syner,
och era gamla män skall ha drömmar.
Apg 2:17
 
 
Nu kommer vi in i nästa veckas avsnitt!
10. Miketz - "Vid slutet" 😊📜 
Under nästa vecka ska ni läsa 1 Mos 41:1 - 44:17
 
🕎  Shabbat Shalom!  🕎
 
/Eleonora
 
Ps. Om du läser inlägget på datorn ligger en annons från blogg.se över endel av texten. Tyvärr har jag ingen möjlighet att styra över det, men i telefonen finns inte det problemet. Där ligger annonsen innan inlägget. Ds.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eleonora Lahti

Alla människor har ett gudomligt uppdrag att förverkliga, som kan se väldigt olika ut för oss alla. Resan kan vara tuff och krävande, men med himlens nycklar från Guds ord kan vi få utvecklas och bli det vi är ämnade till att vara. In My Living Room blandas tårar med skratt och jag hoppas du lämnar rummet full av livslust och framtidstro. Det finns så många drömmar som ska förverkligas... Hemsida: eleonoralahti.com Mailadress: info@eleonoralahti.com

Vardagsbetraktelser bloggar Jesussajten.se Follow me in any language Follow me in any languageFollow on Bloglovin
 
 
Här är min Instagram
 
Twingly Blog Search link:http://mylivingroom.blogg.se/ sort:published Most recent posts linking to Twingly Blog3

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela